vrijdag 15 oktober 2010

pompoen zoet-zuur bijgerecht

Ingrediënten

Voor ca. 6 jampotjes
1 pompoen, ca. 2 kg
7,5 dl appelazijn
750 gram witte basterdsuiker
1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden
1 eetl. grof geraspte verse gemberwortel
1 pijpje kaneel (ca. 5 cm)
6 kruidnagelen
zout
witte peper uit de molen.

Bereidingswijze
Snijd de pompoen in vieren. Verwijder pitten en draden. Schep het vruchtvlees uit de schillen en snijd het in blokjes (ca. 1,5 cm.).

Breng in een pan met dikke bodem de azijn en 1 dl water aan de kook. Laat de suiker erin oplossen. Voeg de pompoenblokjes, rode peper, gemberwortel, kaneel en kruidnagelen toe. Schep alles enkele malen voorzichtig om en wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron. Houd alles 10 - 12 minuten tegen de kook aan. De pompoen moet niet alleen zacht maar ook net gaar zijn. Verwijder het kaneelpijpje en eventueel ook zoveel mogelijk kruidnagelen. Voeg naar eigen smaak  zout en witte peper toe.
Doe alles over in zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde jampotjes. Sluit de potjes luchtdicht af. Voorzie de potjes van etiketten met vermelding van datum en inhoud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten